Xbox Series X konsol

NÀsta generations Xbox-konsoler lanseras i November 2020. Microsoft satsar pÄ tvÄ varianter av samma konsol frÄn start. Xbox Series X Àr standardmaskinen och Àr den mest kraftfulla av dem tvÄ. Xbox Series X Àr framtagen för att vara sÄ kraftfull att du utan problem kan spela din favoritspel pÄ din 4K-TV. Med en 8-kÀrning AMD-processor som kan köra upp till 3,8 Ghz, ett AMD Zen 2 grafikkort med ray-tracing stöd som kan leverera hela 12 TFLOPS kombinerat med en NVME SSD (supersnabb) pÄ 1TB kommer du kunna spela dina favoritspel i 4K utan problem. Med next-gen spel som Halo Infinite, Assasins Creed Valhalla och The Ascent kommer du inte sitta sysslolös. Nya Xboxen Àr ocksÄ bakÄtkompatibel med fyra generationer (!) av tidigare Xbox-spel . Detta gör att du kommer kunna spela vissa av originalspelen till första Xboxen pÄ din Xbox Series X.

Tack vare den nya NVME SSD-disken sÄ kommer att laddningstiderna vara minimala i next-gen spelen dÄ det ofta var den mekaniska hÄrddisken som var flaskhalsen i den förra generationen (Xbox One).

Den andra varianten av nya Xbox heter Xbox Series S och Àr en billigare och mindre kraftfull version. Den har mindre RAM-minne, mindre kraftfull grafikkort och Àr anpassad för att spelas pÄ en Full HD-TV och inte pÄ en 4K-TV. Du kommer fortfarande kunna koppla in den i din 4K-TV men Xbox Series S kommer skala upp grafiken till 4K-upplösning istÀllet för att rendera den i 4K i maskinen. Den kommer ocksÄ kunna spela upp Netflix och andra video-tjÀnster i 4K, endast spelen som inte kommer att renderas i full 4K vid körning.

Det Àr vÀlkommet att Microsoft frÄn start erbjuder en billigare och en standard version av den nya Xbox:en vilket gör att den blir mer Ätkomlig för gamers som har en tÀtare budget.

HĂ„rdvaran i Xbox Series X

Xbox Series X HĂ„rdvaran

Nya Xbox-handkontrollen

Xbox Series X Handkontroll

Microsoft har i vanlig ordning ocksÄ uppdaterat Xbox-handkontrollen för Xbox Series-konsolerna. Microsoft har satsat pÄ att göra kontrollen mer ergonomisk för spelare med mindre hÀnder utan att tumma pÄ ergonomin för större hÀnder. De har ocksÄ designat om styrkorset (D-pad) för bÀttre grepp och ergonomi. Latensen mellan kontroll och Xbox har minskats för att fÄ sÄ bra prestanda och respons i spelet som möjligt.

TvÄ versioner av Xbox Series

Den nya generations Xbox kommer i tvĂ„ varianter. Xbox Series X och Xbox Series S. Xbox Series X Ă€r standardvarianten och den starkaste av dem tvĂ„ och optimerad för 4K-gaming pĂ„ en 4K-TV. Xbox Series S Ă€r mindre kraftfull men ocksĂ„ ca tvĂ„ tusenlappar billigare och Ă€r tĂ€nkt som en budgetvariant för gamers med mindre plĂ„nböcker. Xbox Series S har ett mindre kraftfullt grafikkort och kan leverera 4 TFLOPS i berĂ€kningskraft jĂ€mfört med Series X som kan leverera 12 TFLOPS i berĂ€kningskraft. HĂ„rddisken Ă€r fortfarande en NVME SSD precis som med Series X-modellen men den har endast 512 GB i storlek (halva storleken jĂ€mfört med Series X). BĂ„da maskinerna har sĂ„ kallade ”expansion cards”, en slags expansionskort dĂ€r du kan ansluta ytterligare hĂ„rddiskar för att fĂ„ större lagringsutrymme. Series S saknar optisk enhet och Ă€r vit till fĂ€rgen nĂ€r det gĂ€ller bĂ„de konsol och handkontrollen.

Det rekommenderade priset för Xbox Series X vid premiÀren kommer vara $499 och för Xbox Series S $299 vilket i svenska priser blir ca 5 695 kr samt 3 590 kr (tillkommer miljöskatter osv).

Xbox Series X och Xbox Series S
Xbox Series X (till vÀnster) och Xbox Series S (till höger)