Xbox Series X konsol

Nästa generations Xbox-konsoler lanseras i November 2020. Microsoft satsar på två varianter av samma konsol från start. Xbox Series X är standardmaskinen och är den mest kraftfulla av dem två. Xbox Series X är framtagen för att vara så kraftfull att du utan problem kan spela din favoritspel på din 4K-TV. Med en 8-kärning AMD-processor som kan köra upp till 3,8 Ghz, ett AMD Zen 2 grafikkort med ray-tracing stöd som kan leverera hela 12 TFLOPS kombinerat med en NVME SSD (supersnabb) på 1TB kommer du kunna spela dina favoritspel i 4K utan problem. Med next-gen spel som Halo Infinite, Assasins Creed Valhalla och The Ascent kommer du inte sitta sysslolös. Nya Xboxen är också bakåtkompatibel med fyra generationer (!) av tidigare Xbox-spel . Detta gör att du kommer kunna spela vissa av originalspelen till första Xboxen på din Xbox Series X.

Tack vare den nya NVME SSD-disken så kommer att laddningstiderna vara minimala i next-gen spelen då det ofta var den mekaniska hårddisken som var flaskhalsen i den förra generationen (Xbox One).

Den andra varianten av nya Xbox heter Xbox Series S och är en billigare och mindre kraftfull version. Den har mindre RAM-minne, mindre kraftfull grafikkort och är anpassad för att spelas på en Full HD-TV och inte på en 4K-TV. Du kommer fortfarande kunna koppla in den i din 4K-TV men Xbox Series S kommer skala upp grafiken till 4K-upplösning istället för att rendera den i 4K i maskinen. Den kommer också kunna spela upp Netflix och andra video-tjänster i 4K, endast spelen som inte kommer att renderas i full 4K vid körning.

Det är välkommet att Microsoft från start erbjuder en billigare och en standard version av den nya Xbox:en vilket gör att den blir mer åtkomlig för gamers som har en tätare budget.

Hårdvaran i Xbox Series X

Xbox Series X Hårdvaran

Nya Xbox-handkontrollen

Xbox Series X Handkontroll

Microsoft har i vanlig ordning också uppdaterat Xbox-handkontrollen för Xbox Series-konsolerna. Microsoft har satsat på att göra kontrollen mer ergonomisk för spelare med mindre händer utan att tumma på ergonomin för större händer. De har också designat om styrkorset (D-pad) för bättre grepp och ergonomi. Latensen mellan kontroll och Xbox har minskats för att få så bra prestanda och respons i spelet som möjligt.

Två versioner av Xbox Series

Den nya generations Xbox kommer i två varianter. Xbox Series X och Xbox Series S. Xbox Series X är standardvarianten och den starkaste av dem två och optimerad för 4K-gaming på en 4K-TV. Xbox Series S är mindre kraftfull men också ca två tusenlappar billigare och är tänkt som en budgetvariant för gamers med mindre plånböcker. Xbox Series S har ett mindre kraftfullt grafikkort och kan leverera 4 TFLOPS i beräkningskraft jämfört med Series X som kan leverera 12 TFLOPS i beräkningskraft. Hårddisken är fortfarande en NVME SSD precis som med Series X-modellen men den har endast 512 GB i storlek (halva storleken jämfört med Series X). Båda maskinerna har så kallade ”expansion cards”, en slags expansionskort där du kan ansluta ytterligare hårddiskar för att få större lagringsutrymme. Series S saknar optisk enhet och är vit till färgen när det gäller både konsol och handkontrollen.

Det rekommenderade priset för Xbox Series X vid premiären kommer vara $499 och för Xbox Series S $299 vilket i svenska priser blir ca 5 695 kr samt 3 590 kr (tillkommer miljöskatter osv).

Xbox Series X och Xbox Series S
Xbox Series X (till vänster) och Xbox Series S (till höger)