Gran Turismo 7 till Playstation 5
Gran Turismo 7 till Playstation 5

Playstation 5 släpps i November 2020 och Sonys nya monstermaskin är en riktig best rent tekniskt. Med sin 8:a kärniga AMD Ryzen Zen 2-processor och sitt AMD Radeon RDNA 2-baserade grafikkort med ray tracing stöd kan maskinen leverera 10,3 TFLOPS.  Detta kan jämföras med original PS4:an som levererade 1,84 TFLOPS och PS4 Pro som kunde leverera 4,2 TFLOPS. Denna maskinen är alltså mer än dubbelt så kraftfull som Playstation 4 Pro-maskinen och det som gör den här maskinen till extra speciell är dess hårddisk. Hårddisken är en typ av SSD disk, fast snarare en ultrasnabb SSD disk med en teoretisk läshastighet på 5,5 GB/s. Den är speciellt utformat för Playstation 5 och kommer göra att laddningstiderna förkortas rejält då maskinen inte behöver vänta på att ditt spel skall laddas in i minnet från hårddisken lika mycket längre. Den mycket snabbare disken kommer också att göra att spelvärldarna kan göras mer detaljerade och levande.

Playstation 5 är bakåtkompatibel med nästan alla Playstation 4-spel och vår gissning är att dessa kommer gå blixtsnabbt att ladda. Så du kommer inte längre behöva vänta 5 minuter på att Battlefield V skall laddas innan du får spela. Att byta spel kommer också att gå snabbare än med tidigare konsoler.

Något annat som Sony har satsat på i denna konsolgenerationen är ljudet i spelen. Med sin Tempest-motor vill de få in riktigt 3D-ljud-support i systemet så att spelens ljudbild blir mer verklighetstrogen och äkta. Om du till exempel spelar ett krigsspel så skall du kunna höra vart kulsprutan skjuter ifrån och sedan reagera på detta i spelet.

När det gäller grafiken så har Sony än en gång samarbetat med AMD och tagit fram ett grafikkort som har stöd för ”Ray Tracing”. ”Ray tracing” är en teknik som gör att du får mycket bättre och mer realistisk ljussättning i spelet vilket kan observeras i Gran Turismo 7 videon som Sony visade upp där man tydligt kunde se den omgivande miljön reflekteras i bilarnas karosser.

Playstation 5 med DualSense handkontroll

Hårdvaran i Playstation 5

Nya handkontrollen Dualsense

I vanlig ordning uppdaterar Sony handkontrollen till den nya generationens spelkonsol. Man har nu lämnat Dualchock-namnet och den nya kontrollen heter istället Dualsense. Designmässigt är detta det största som har hänt sedan den första dualchock-handkontrollen lanserades för Playstation 1 år 1997. Kontrollen är numera vit/svart, avtryckarknapparna R2 och L2 har nu en dynamisk ”spänstighet” för att du ska kunna känna av motstånd vid vissa stunder i spelet. Detta är vad Sony kallar för att kontrollen har en ”sense” och kan återge haptisk feedback.

Dualsense har också en inbyggd mikrofon vilket gör att du kan prata med dina lagkamrater utan att behöva ha ett headset.

Sony Dualsense handkontroll till Playstation 5

Två versioner av Playstation 5

Playstation 5 släpps i två versioner på releasedagen. Standardversionen ”Standard Edition” Playstation 5 som har en skivläsare för BlueRay och PS5/PS4-spel samt en digital version utan skivläsare som är tänkt att användas för att endast köpa digital spel med. Den digitala upplagan ”Digital Edition” av Playstation 5 kommer att vara någon tusenlapp billigare än vad standardversionen är. Förutom att enheten saknar skivläsare är det precis samma hårdvara inuti. Detta till skillnad från de kommande Xbox Series X/S där den billigare varianten också har lägre prestanda. Något som är bra att tänka på om man vill köpa den digitala versionen är att om du har några PS4-spel på skiva så kommer du inte kunna spela dessa på den.

Playstation 5
Playstation 5 standard versionen (till vänster)och Playstation 5 digitala versionen (till höger)

Butiker med Playstation 5 (Digital Edition)